krajalnice do chleba

krajalnice do chleba

krajalnice do chleba
autorem artykułu jest Wojciech Kołodziej

Krajalnice do chleba firmy JAC http://www.krajalnice-do-chleba.pl

W dzisiejszych czasach kiedy duża ilość pieczywa jest pakowana w woreczki foliowe istotnym elementem jest zapobieganie pleśnienia chleba.

Sposoby zapobiegania pleśnieniu dzielimy następująco:
- hamowanie wzrostu pleśni na pieczywie przez zastosowanie konserwantów
- niszczenie drobnoustrojów stanowiących wtórne zakażenie przez sterylizację gotowego, opakowanego pieczywa
- ochrona pieczywa przed zakażeniem wtórnym przez stworzenie specjalnych warunków technicznych i sanitarnych
Proces czerstwienia pieczywa zaczyna siÄ™ już tuz po wypieku, objawy czerstwienia widoczne sÄ… po 10-12godz. Klient w momencie zakupu pieczywa może dokonać oceny jako Å›wieżoÅ›ci na podstawie wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizycznych miÄ™kiszu skórki, smaku i zapachu pieczywa. Pieczywo Å›wieże jest miÄ™kkie, miÄ™kisz po przekroju nie kruszy siÄ™, skórka jest gÅ‚adka, twarda i chrupiÄ…ca, zapach i smak Å›wieżego pieczywa jest intensywny. Konsument dokonuje oceny i wybory pieczywa Å›wieżego na podstawie czy ono jest gorÄ…ce i miÄ™kkie Å›ciskajÄ…c bochenek. Można zapobiec czerstwieniu pieczywa a polega to na stosowaniu odpowiednich warunków skÅ‚adowania i pakowania pieczywa. Jedynym sposobem zahamowania procesu czerstwienia pieczywa jest zamrażanie pieczywa, polega na szybkim mrożeniu do temperatury od –18do-30oC Å›wieżo upieczonego i schÅ‚odzonego pieczywa oraz magazynowanie od -15do-20oC. Po odmrożeniu i podgrzaniu pieczywo ma cechy pieczywa Å›wieżego.


--
b]Krajalnice do chleba firmy JAC http://www.krajalnice-do-chleba.pl

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Zobacz takze:
pomiary elektryczne
Historia różowego płomyczka
GRAFFITI ÅšMIERCI cz I
Inteligencja Twojego dziecka, czyli co każdy mądry rodz
Skuteczne pozycjonowanie stron